joi, 31 ianuarie 2013

Marcarea, trasarea si formarea cercului de protectie magic

   
     Un cerc magic este cercul sau sfera de spațiu marcat de practicanți din multe ramuri ale magiei rituale, care cred că, in general, contine energie formand un spațiu sacru, sau ca le va furniza o formă de protecție magică, sau ambele.
     Deobicei are diametrul de 9 feet (~3m), 9 fiind numarul care reprezinta Zeita.
     Cercul poate fi trasat in casa pe podea cu creta, vopsea (daca este dorit a fi permanent) sau limitat de un covor rotund; iar daca este afara, deobicei este vizualizat sau marcat cu pietre/pietricele, crengi, orice va este la indemana; deasemenea poate fi trasat cu degetul sau cu athame-ul.

marți, 29 ianuarie 2013

Summerland sau Taramul Verii

     Ce se intampla dupa ce murim? Este o intrebare pe care multi si-o adreseaza si inca nimeni nu are un raspuns concis avand in vedere ca nimeni nu s-a intors din lumea de dincolo  pentru a ne zice adevarul. Crestinii cred ca cei buni ajung in Rai, in timp ce pacatosii vor arde pentru totdeauna in focurile Iadului, iar Budistii si Hindusii cred ca ne reincarnam pana cand vom atinge stadiul de Nirvana.


     Summerland reprezinta versiunea wiccana a Raiului crestinesc. Reprezinta locul unde spiritele isi continua calatoria dupa moartea fizica pentru a se odihni si reflecta in compania Zeului si a Zeitei; momentul si locul unde vor decide in ce se vor reincarna. Reprezinta locul de odihna al sufletelor intre incarnarile pe pamant.

Corespondente, asocieri si proprietati magice

     Corespondentele si asocierile sunt foarte importante in viata unei vrajitoare. Aceastea ofera mai multa putere lucrarilor si ritualurilor.


     In primul rand avem corespondenta culorilor:

- rosu: curaj, sanatate, iubire sexuala, pasiune, dorinta, actiune, foc, principiu masculin, festivitate, forta, credinta, bucurie, vara, expansiune, planeta Marte
- roz: prietenie, iubire inocenta, armonie
- portocaliu: atractie, incurajare,  oportunitati, abilitatea de a depasi obstacolele, fericire, lux, alungarea sentimentului de singuratate
- galben: persuasivitate, protectie, vindecare, energie solara, castig financiar, afaceri, prosperitate, stima de sine, intelect, intuitie, bunatate, smerenie, frumusete, lumina, viata, adevar, atractie, Zeul. Purtati galben la un interviu pentru o slujba pentru a denota faptul ca sunteti de incredere (maro denota responsabilitate)
- lavanda: pace, serenitate, vise magice
- verde: castig financiar, abundenta, fertilitate, vindecare, Omul Verde, zeul sau zeita vegetatiei si a padurii, tinerete, speranta, fericire, inceputuri noi, imbunatatirea vremii, prosperitate, imortalitate, primavara
- albastru deschis: sanatate, rabdare, intelegere, adevar, inteligenta, loialitate, fidelitate, pace, meditatie, apa, Regina Mama a Cerurilor, infinitate, poezie, credinta, planeta Venus, invingerea unui inamic,
- albastru inchis: depresie, vulnerabilitate, vinedecarea mandriei ranite, oase rupte, protectie angelica
- violet: ambitie, putere, inteligenta, chemarea strabunilor, crearea sigiliilor, orice legat de guvern, adevar, justitie, smerenie, planeta Jupiter, devotare religioasa, iertare

luni, 28 ianuarie 2013

Imbolc

                                                                           

   Sarbatorit de unii incepind cu miezul noptii din 29 ianuarie,  pina in 3 februarie , este o sarbatoare in care este celebrata (dupa traditia celta) zeita Brigid, zeita a focului, protectoare a fierarilor, vindecatorilora poetilor si a casei.

Supranumita si ``Mireasa`` pentru ca ocupa pozitia virginei din simbolul Triplei Zeite, ce poate fi simtita ca o forma complexa de energie feminina, ce-si modifica intensitatea in cursul intregului an, conform succesiunii anotimpurilor. La inceputul anului este mai mult o promisiune a ceea ce asteptam dupa frigul iernii, caldura, lumina, stralucire, in comparatie cu ce vom sarbatori de Beltane in luna mai de ex.
   Probabil, se mai numeste ``Mireasa`` pentru ca reprezinta si prima reunire a energiei masculine, (soarele care creste in prezenta sa zilnica pe cer), si energia feminina, mereu prezenta, care se combina pentru a creea un impuls vibrant si creativ care ne indeamna la actiune.
  

joi, 24 ianuarie 2013

Altarul


Altarul are o importanta foarte mare pentru wiccani. Este o manifestare simbolica a inauntrului tau. Este o expresie a dorintelor inimii tale si a potentialului sufletului tau. Reprezinta spatiul tau personal, locul unde vei desfasura magia si pe care iti vei aseza uneltele.
Avem altare naturale in jurul nostru si in viata de zi cu zi. O colectie defapt a lucrurilor care au o semnificatie personala in viata noastra. Aproape fiecare dintre noi are un altar. De exemplu colectia de fotografii inramate asezate pe un raft sau pe noptiera, figurinele pe care le-ai primit cadou sau colectia pe care o intretii de-alungul timpului.
Cand faci un altar dedicat vietii tale spirituale, diferenta e ca te concentrezi putin mai mult. Vei pune pe el doar obiecte care iti vor ridica starea de spirit si iti vor reaminti de idealurile tale.
Un altar nu trebuie sa fie complicat, nici costisitor. Nu ai nevoie nici de mese speciale. Majoritatea le pun in locuri convenabile: o noptiera, masuta din camera de zi, un raft in dulap (daca vrei mai secretos, intr-un spatiu inchis), pe o ladita/un cufar (ideal pentru altarele care se pun deoparte cand nu sunt folosite), pana si deasupra televizorului (daca mai aveti televizoarele vechi patratoase). Si deasemenea afara in natura: butuci, scorburi la radacina copacului, pe pietre/bolovani, langa parauri, mici pesteri. Si mai avem altarele portabile care nu necesita foarte multe obiecte, doar unele unelte de care este absoluta nevoie si materialul/panza pe care vom pune uneltele.

miercuri, 23 ianuarie 2013

Inchizitia, mit sau realitate

  
 Toata vrăjitoria vine de la pofta carnală, care la femei este fara limita.
                                                Malleus Maleficarum

 Inchizitia intre mit si realitate


   Referitor la acest subiect, am gasit un material foarte interesant, scris de Dl. Floroaia D. Mihai in teza de doctorat sustinuta de domnia sa în vederea obţinerii titlului de doctor în Teologie, la Universitatea „Babeş – Bolyai” din Cluj – Napoca, Facultatea de Teologie Ortodoxă secţia Istorică, specializarea Istorie Bisericească Universală, teza pe care o voi reda in rezumat mai jos, cu scopul de a prezenta  opinia unei persoane avizate, cu studii temeinice in acest domeniu.

 `  Mi-am propus ca temă de cercetare „Inchiziţia – între mit şi realitate”, pornind de la considerentul că este un subiect impresionant, controversat şi interpretat într-o varietate de forme atât din punct de vedere istoric cât şi teologic.
   Alegerea temei a fost motivată şi de faptul că, în toate cursurile, manualele, volumele de Istorie Bisericească Universală, acest subiect este prezentat sumar şi de cele mai multe ori cu un mare grad de subiectivitate.Conştient fiind de faptul că orice cercetare istoricǎ este prin natura ei retrospectivǎ, şi cǎ nu putem judeca evenimentele istorice prin prisma gândirii contemporane, deoarece nu le putem detaşa de momentul în care s-au produs, am încercat să răspund la întrebări precum:
   A fost Inchiziţia cel mai de temut tribunal? Se împotrivea Biserica Apuseanǎ descoperirilor ştiinţifice?
   A reuşit ea să schimbe oarecum mentalitatea epocii marcate de viziunea asupra vrăjitoriei,magiei şi credinţelor oculte?
   Dacǎ Inchiziţia a fǎcut numeroase victime, putem afla cu exactitate numărul acestora? A reuşit în contextul respectiv să accelereze sau să stopeze reforma Bisericii? 
   A cauzat ea reforma protestantă?
 

duminică, 13 ianuarie 2013

Cele cinci elemente

     Wiccanii cred in existenta celor cinci elemente, in mod metaforic. Majoritatea ritualurilor magice presupun invocarea elementelor si deasemenea sfintirea/binecuvantarea cercului sacru unde urmeaza sa aiba loc ritualul.    
     Aceste elemente sunt atribuite pentagramei, iar ele sunt:

  • aerul, 
  • focul, 
  • apa, 
  • pamantul si 
  • spiritul (care le uneste pe celelalte patru). 



     Unii folosesc doar primele patru conform grecilor.

Uneltele mestesugului

     In religia neopagana Wicca, in practicarea ritualurilor, sunt folosite o serie de unelte. Acestea difera de la o traditie la alta, unele traditii le folosesc pe toate, altele folosesc si alte unelte fata de cele principale. Aceste unelte pot fi cumparate (din pacate la noi in tara deocamdata nu se gasesc magazine de specialitate, dar pot fi cumparate online), pot fi facute de mana practicantului sau pot fi gasite in natura.
     Uneltele sunt folosite pentru directionarea energiei, pentru amplificarea energiei si pentru onorarea Zeitatilor. Nu va asteptati ca acestea sa creeze magia.

**NU UNELTELE CONTIN MAGIA, CI TU!**

   
 Odata detinute aceste unelte, se vor folosi pe un altar sau in cercul magic. Inainte de utilizarea uneltelor, acestea trebuie consacrate, binecuvantate si daca au fost obtinute din natura, se va multumi naturii. Un exemplu de consacrare a uneltelor (fiecare in parte): se stropesc cu sare si cu apa, se trec prin fumul tamaii si se vor spune cateva cuvinte (un ritual la alegere, care ti-i se potriveste tie, uneltelor si tipului de Wicca pe care il urmezi).


     In mare, uneltele de baza sunt urmatoarele:


  • cutitul neascutit cu doua taisuri si maner negru (Athame) - este folosit pentru trasarea cercului sacru directionand energia, controlarea spiritelor si alte scopuri, dar niciodata pentru a obtine sange! De cele mai multe ori acesta contine inscriptii pe maner in alfabetul teban (sec. XVI) - a nu se confunda cu runele. 

joi, 10 ianuarie 2013

Sarbatorile Wiccane

Ca orice religie si Wicca are sarbatori. Ele sunt de doua tipuri:
* Sabaturile - cele opt sarbatori care serbeaza influenta Soarelui asupra Pamantului - ciclul cresterii sezoniere. (sarbatori solare)
* Esbaturile (Esbats) - celebreaza fazele lunii, in special Luna Plina. (sarbatori lunare)



Anul wiccan ca cel pagan in general se deruleaza intre 31 octombrie si 30 octombrie si poarta numele de 'Roata Anului' (Wheel of the Year). Iata cele opt sabaturi:


SAMHAIN care se traduce 'sfarsitul verii', reprezinta inceputul anului si al sabaturilor. Deobicei este sarbatorit pe 31 octombrie sau pe 1 noiembrie in unele traditii. Este un interval magic, legile timpului si spatiului sunt suspendate temporar si valul dintre lumi este ridicat. Comunicarea cu rudele plecate dintre noi este usoara in special in aceasta noapte. In mare, Samhain simbolizeaza renasterea prin moarte.

vineri, 4 ianuarie 2013

Ce este Wicca?



     WICCA sau religia 'vrajitoarelor' a fost pentru mult timp ascunsa intr-un mare mister, ferita de publicitate. Orice doritor sa invete 'Craft-ul' ( Mestesugul) trebuia sa se multumeasca cu firimituri de informatii preluate din diverse carti sau articole, etc.

     WICCA provine din cuvantul Anglo-Saxon "wicce" (a indoi, a modela natura dupa placul cuiva) si se refera la posibilitatea practicantului de a utliza magia, in anumite conditii, bineinteles  . Este cunoscuta si sub numele de practica populara, magie a poporului. Este o religie pagana contemporana cu radacini spirituale in primele expresii de venerare a naturii. 

     Wiccanii nu ofera  detalii despre Mestesug pentru ca nu sunt in cautarea unor noi membri, nu fac prozelitism.  In ciuda acestui fapt, in tarile  unde religia este recunoscuta, numarul practicantilor este in continua crestere. situatia fiind privit cu insatisfactie de structurile religioase traditionale. 
     Multe persoane cauta o religie personala, in care este venerata realitatea, atat cea fizica, cat si cea spirituala, in care acordul propriei persoane (fizic si spiritual) cu divinitatea este realizat si cu ajutorul magiei   ( magia ceremoniala utilizata in special in cadrul religiei), Mestesugul cuprinzind si acest aspect.
    Stiu, vor spune unii, ca facem ce facem si tot aducem vorba de magie. Aici m-am referit la ceremonial, care sa stiti ca este studiat chiar si in intitutele teologice de pilda. Nu cred ca exista religie care sa nu faca apel la magie. E adevarat, wiccanii nu transforma apa in vin, si nici corpul nimanui in pasca, asta ca sa nu pomenim si de alte acte magice (necromantie- in religia crestina).. De altfel, nu toti wiccanii practica Mestesugul, dar pentru preoti sau marii preoti este absolut necesara cunoasterea Craft-ului. Mai multe despre magie, putin mai tarziu insa.