sâmbătă, 22 iunie 2013

Litha




Sărbătoarea păgâna a solstițiului de vară: Litha, 21 iunie 2013

Midsummer (Mijlocul verii) este perioada de timp centrata pe solstițiul de vară, și mai precis,se refera la festivitățile europene care însoțesc solstitiul de vara, si au loc  între 21 iunie și 25 iunie - acest an, 21 iunie, în cele mai multe locuri - și seara precedentă. Data exactă variază la diferite culturi.



Vara este deosebit de importanta în culturile din Scandinavia, Finlanda și în țările baltice în care este sărbătoarea cea mai cunoscuta, în afară de Crăciun..
Mijlocul verii, sau Litha, face parte din calendarul germanic reconstruit folosit de unii neopagani germanici.
 În timpurile moderne, Litha este celebrată de către neo-păgâni, care pun accentul pe reconstrucția păgânismului anglo-saxon-germanic.

În funcție de calea spirituală urmata de fiecare, există multe moduri diferite in care se  poate sărbători Litha, dar accentul este aproape întotdeauna pus pe faptul ca ceea ce sarbatorim este soarele si  puterea lui. Este perioada din an în care culturile sunt în puternica crestere și pământul s-a încălzit, putem petrece după-amieze lungi insorite în aer liber, petrecind in natura ore lungi din zi.
Solstițiul de vară, cunoscut pentru unii ca Litha, Midsummer (Mijlocul verii), sau Alban Heruin, este cea mai lunga zi a anului. Este momentul în care soarele este cel mai puternic, și
viața creste viguros din pământ. După ziua de azi, noptile vor începe să crească iarasi, in timp ce Soarele isi va continua calatoria sa mai departe pe cer
Este momentul cind se rostesc rugaciuni adresate zeilor, pentru gradina, de ocrotire a plajei, cimpului, pajistei, sau rugaciuni adresate soarelui
Pentru ca soarele este in cel mai inalt punct al calatoriei lui, este o zi cu un urias potential magic, si puteti profita, reincarcind uneltele magice

1 Pentru a face aceasta, aveti nevoie de un altar sau un spatiu de lucru, si bineinteles de uneltele ce le doriti reincarcate
Realizati ritualul la amiaza, sau la o ora cit mai apropiata,oricum insa, inainte de apusul soarelui. Poate traditia urmata de Dvs. va cere sa formati cercul, asa ca incepeti prin a va creea spatiul sacru
2 Pune toate instrumentele care au nevoie de reîncărcare pe altar sau in spațiul de lucru. Luati un moment de ragaz să stati în lumina soarelui, si cautati sa simtiti senzația de căldură de pe fata Dvs. Gândiți-vă la puterea soarelui - este un simbol de lumină si speranță a renașterii de mii de ani. Simțiți cum energia, lumina soarelui strălucește deasupra capului, și stati ceva timp pentru a absorbi cât mai mult din acea energie, după cum puteți.
3 Când sunteți gata, luati primul instrument în mâinile Dvs, și țineți-l la lumina soarelui.
spune:
O puternic soare!
Fac apel la energia ta, puterea ta, puterea ta!
Eu folosesc focul tau pentru a face acest instrument sacru și puternic.
Fie ca puterea soarelui sa salasluiasca în fiecare zi în acest instrument.
Fie ca focul soarelui sa ardă în fiecare zi în acest instrument.
Caldura soarelui sa fie purtata în fiecare zi în acest instrument.
Așa cum doresc, așa va fi.
4 Țineți unealta, astfel încât aceasta poate absorbi razele soarelui. Poate simti cum începe să se încălzească, și asta e bine, e perfect normal. Când sunteți gata, readuceti instrumentul pe altar. Repetați procesul cu celelalte unelte magice, până când ați terminat. După ce ați binecuvântat toate uneltele, lasati-le să rămână afara la soare pentru un timp, absorbind energie și putere. Le puteti lua de pe altar înainte de apus (amintiți-vă, unele unelte nu ar trebui să fie lăsate în soare fierbinte, cum ar fi lumânările!).

Am sa prezint mai jos exemplul unui alt ritual, poate doriți să încercati sa-l realizati, acesta poate fi adaptat fie pentru un practicant solitar sau un grup mic, cu doar un pic de planificare înainte.
 Ritualul pentru Litha este recomandat sa-l efectuati in aer liber, luind in prealabil toate masurile ce se impun de evitare a unui posibil incendiu.

Ritualul Focului din noaptea de Midsummer

Iată cum:
Începeți acest ritual prin a va pregăti lemnul de foc, fără insa sa-l aprindeti acum, nu încă.  Situația ideală ar fi sa aveti un foc mare aprins, insa sa fim realisti, nu toată lumea poate face asta. Dacă sunteți limitat, utilizați un vas mai mare din metal, in care puneti la baza mangal (carbune de lemn) pe care il aprindeti, si peste el puteti plasa citeva bucati de lemn, totul bineinteles, în condiții de siguranță,

În cazul în care tradiția dvs. va cere să formati cercul, sa consacrati spațiul, sa sunați din clopotel chemind Gardienii, acum este timpul să faceti acest lucru. Asa cum am mai mentionat, ritualul e recomandat sa-l efectuati afara, asa ca daca aveti posibilitatea de a face acest lucru fără să speriati vecinii, profitati de ocazie.

Apoi spuneti cu voce tare:

Astăzi, pentru a sărbători vara, pentru a onoara Pământul însuși, ma gasesc înconjurat de copaci înalți. Există un cer senin deasupra mea și pamintul rece sub mine, iar eu sunt conectat la toate cele trei.Aprindem acum focul, asa cum Stramosii au făcut la fel, cu atât de mult timp în urmă.

În acest moment, puteti aprinde focul, daca nu a fost aprins
Apoi spune:

Roata Anului s-a invirtit inca odata
Lumina a crescut de șase luni lungi
Până în ziua de azi.

spune:;

Astăzi este Litha, numita Alban Heruin de strămoșii mei.
Un moment de sărbătoare.
Mâine lumina va începe să se estompeze
Iar Roata Anului
Se-nvirte mai departe.

Întoarceți-vă la est, și spune:

De la est vine vântul,
Rece și limpede.
Acesta aduce noi seminte in gradina
Albinele pentru polen
Și păsări in copaci.

Întoarceți-vă  spre sud, și spune:

Soarele răsare ridicat în cer de vară
Și lumineaza drumul nostru chiar si-n noapte
Astăzi, soarele aruncă trei raze
Lumina de foc pe pământ, mare, și-n ceruri

Apoi va intoarceti cu fața spre Vest, zicând:

De la vest, ceață ne-nvaluie,
Aduce ploaie și ceață
Dătătoare de viață, de apă, fără de care
Am înceta să mai fim.

Si in fine, spre nord, și spune:

Sub picioarele mele este Pământul,
Sol întunecat și fertil
Uter în care începe viața
Ce va muri mai târziu, apoi, se va întoarce din nou.

Acum ar fi momentul de aprins focul, daca nu a fost aprins pina acum, dupa care puteti aduce ofranda zeilor, daca doriti.

Si spune:

Alban Heruin este timpul in care ne dedicam
Zeilor.
Tripla zeita veghează peste mine.
Ea este cunoscută sub mai multe denumiri.
Ea este Morrighan, Brighid, și Cerridwen.
Ea este gardian al vetrei,
Ea este cea care starneste cazanul de inspirație.
Va dăm slavă Voua, celor puternici,
Cu toate numele voastre, cunoscute și necunoscute.
Binecuvanteaza-ma cu intelepciunea ta
Și da-mi viață și abundența mie
Așa cum soarele dă viață și abundență pe Pământ.

spune:

Eu fac acest lucru oferindu-ti
Pentru a arăta loialitatea mea
Pentru a arăta onoarea mea
Pentru a arăta devotamentul meu
Pentru tine.

Arunca ofranda ta în foc.
Încheie ritualul prin a spune:

Astăzi, de Litha, sarbatorim viața
Și iubirea de zei,
De pământ și de soare.

Luați câteva momente pentru a reflecta la ceea ce ati oferit, și ceea ce darurile zeilor înseamnă pentru tine. Când sunteți gata, dacă ați format un cerc, se va desface,iar Gardienii, dupa ce le multumiti, ii veti elibera.
Ce ai nevoie

O ofranda catre zei(opțional)

Trebuie sa spun ca orice ritual, la fel ca si orice alt act de magie, in general, are 2 aspecte; unul exoteric, si unul esoteric. Ceea ce am descris eu, ar fi aspectul exoteric al ritualurilor prezentate. Dar despre esoteric si exoteric, in curind !

 Blessed Be !

2 comentarii:

Anonim spunea...

cum pot lua legatura cu dv? m-ar interesa initierea... din motive personale si doar pentru mine... astept raspunsul dv aici... va multumesc anticipat!

Madcat spunea...

Adresa mea de mail este madcat194871atgmail.com