vineri, 22 martie 2013

Samanismul


Shamanismul

Samanismul a fost definit ca fiind prima religie existenta. A existat inainte de civilizatiile timpurii, inainte ca stramosii nostril sa faca primii pasi ai lungii calatorii spre prezent. In acele vremuri, samanii erau tamaduitori, ei erau cei care dispuneau de anumite puteri, atit barbati cit si femei. Utilizau magia si vorbeau cu spiritele padurii.




Samanii au fost primii oameni care au beneficiat de pe urma  cunostintelor acumulate. Ei au creat, au descoperit, au cultivat si au folosit vastele cunostinte deprinse.
Cunoasterea inseamna putere. Erau respectati, temuti, dar si iubiti, erau conducatorii spirituali ai comunitatilor in care traiau
Cum au cucerit sau cum au descoperit samanii aceasta putere? Prin intermediul extazului – o stare alterata a cunostintei (sau astfel spus prin intrarea in transa), in timpul careia comunicau cu fortele universului. Primii samani au ajuns la acest stadiu folosind mijloace ca postul, abstinenta de la consumul de lichide, autoinducerea durerii, ingerarea de substante halucinogene ( plante, ciuperci ), concentrarea, vizualizarea. Odata stapanite, aceste tehnici le permiteau sa constientizeze alte lumi, imateriale, eterice.
Toata cunoasterea magica a fost obtinuta prin intermediul acestor “modificari de constiinta”. Dialogurile cu spiritele si zeitatile, plantele si animalele au deschis noi perspective de invatare. Samanii impartaseau, deseori, cate ceva din cunoasterea lor celor in mijlocul carora traiau, dar foloseau restul in scopuri personale. Invataturile samanice nu erau destinate publicului larg.

Mai tarziu , samanii s-au specializat in folosirea unor obiecte cu ajutorul carora sa faciliteze modificarile de constiinta ( `shift`- ul constiintei ), marcand inceputurile (practicarii) ritualului magic. Samanii din intreaga lume folosesc inca, tobe, zornaitori, obiecte reflectorizante, muzica, incantatiile  si dansul.
Cele mai eficiente ritualuri samanice sunt cu adevarat cele care utilizeaza atat mijloace naturale, cat si artificiale: suspinul vantului, mugetul oceanului, palpairea luminii  focului, bataile ritmate de tobe, etc. Acestea, combinate cu intunericul si incantatiile, coplesesc, in cele din urma, simturile, fortand o modificare a constientizarii lumii fizice spre taramul vast al energiilor. Asa sunt ritualurile samanice si in prezent.
Din aceste inceputuri primitive s-a nascut magia si religia, inclusiv Wicca. In ciuda controversei curente, despre vechimea practicii Wicca, ea descinde spiritual din astfel de ritualuri.Cu toate ca a fost rafinata si modificata pentru lumea noastra, Wicca ne atinge, inca, sufletele si cauzeaza extaz – stari alterate de constiinta – unindu-ne cu zeii. Multe dintre tehnicile Wicca au origine samanica. De aceea, Wicca poate fi descrisa ca o religie samanica.
Ca si in cazul samanismului, doar putini alesi se simt atrasi sa intre in cercurile ei de lumina.
Astazi, Wicca a renuntat la metodele dureroase si la utilizarea substantelor halucinogene, in favoarea incantatiilor, meditatiei, concentrarii, vizualizarii, muzicii, dansului, invocatiilor si dramatizarii rituale. Prin intermediul acestor instrumente spirituale, practicantii Wicca ating un nivel al constientizarii rituale, similar celor obtinute prin cele mai brutale practici samanice. Am folosit intentionat termenul de “stare alterata de constiinta”. Astfel de schimbari ale starilor de constiinta nu sunt nefiresti, dar reprezinta o deviere de la starea “normala” de constiinta treaza. Wicca ne invata ca natura include un spectru larg de stari spirituale si mentale, despre care cei mai multi dintre noi nu stiu. Ritualurile Wicca eficiente ne dau posibilitatea sa alunecam in astfel de stari , permitand comuniunea si comunicarea cu Zeul si Zeita.
Spre deosebire de unele religii, Wicca nu vede divinitatile ca entitati distincte. Zeul si Zeita sunt amandoua inauntrul nostru si se manifesta in intreaga natura. Aceasta este universalitatea: nu exista nimic care sa nu fie de la zei.
Prin ritual, care nu este altceva decit un mijloc de intrare in constiinta rituala, samanul sau practicantul Wicca, barbat sau femeie, isi dezvolta in mod constant gradul de cunoasterea, iar cunoasterea inseamna putere. Wicca ii ajuta pe cei care o practica sa inteleaga Universul si locul nostru in el.
Samanismul mai este si astazi practicat in multe zone ale lumii, incepind din America de Nord (printre nativii amerindieni), America de Sud, Europa (in mai mica masura), Federatia Rusa, Asia.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Ah ce ma bucur ca am gasit blogul acesta! Nu prea sunt multe in Romania. O sa stau sa vad ce e pe aici. Blessed be )O(.

https://www.facebook.com/wiccaromania

Madcat spunea...

Multumim

Anonim spunea...

Buna. Recent, in urma discutiilor cu un prieten, am afla despre wicca, si cam ce ar putea cuprinde acest subiect.. din pacate, nu am posibilitatea de a vorbi atat de mult cu el pe cat as vrea despre wicca, asa ca am inceput sa caut pe internet, nu am gasit inca nimic din ce nu stiam. Ma intereseaza atat teoria, cat si practica. Daca ati putea sa imi impartasiti link.uri externe, as fi foarte recunoscatoare.
Poate, daca nu cer prea mult, am putea avea chiar discutii active pe acest subiect. In orice caz, voi salva acest blog ca sa mai verific din cand in cand.

Endless Whispers spunea...

Incercam sa postam dupa cum ne permite timpul. Avem cateva articole teoretice. Desemenea daca te intereseaza ceva in particular, cu mare placere vom deschide un subiect pe tema respectiva. :)

Anonim spunea...

Unde se aduna wiccanii în noaptea de samhain? As vrea sa particip și eu...