Altarul are o importanta foarte mare pentru wiccani. Este o manifestare simbolica a inauntrului tau. Este o expresie a dorintelor inimii tale si a potentialului sufletului tau. Reprezinta spatiul tau personal, locul unde vei desfasura magia si pe care iti vei aseza uneltele.
Avem altare naturale in jurul nostru si in viata de zi cu zi. O colectie defapt a lucrurilor care au o semnificatie personala in viata noastra. Aproape fiecare dintre noi are un altar. De exemplu colectia de fotografii inramate asezate pe un raft sau pe noptiera, figurinele pe care le-ai primit cadou sau colectia pe care o intretii de-alungul timpului.
Cand faci un altar dedicat vietii tale spirituale, diferenta e ca te concentrezi putin mai mult. Vei pune pe el doar obiecte care iti vor ridica starea de spirit si iti vor reaminti de idealurile tale.
Un altar nu trebuie sa fie complicat, nici costisitor. Nu ai nevoie nici de mese speciale. Majoritatea le pun in locuri convenabile: o noptiera, masuta din camera de zi, un raft in dulap (daca vrei mai secretos, intr-un spatiu inchis), pe o ladita/un cufar (ideal pentru altarele care se pun deoparte cand nu sunt folosite), pana si deasupra televizorului (daca mai aveti televizoarele vechi patratoase). Si deasemenea afara in natura: butuci, scorburi la radacina copacului, pe pietre/bolovani, langa parauri, mici pesteri. Si mai avem altarele portabile care nu necesita foarte multe obiecte, doar unele unelte de care este absoluta nevoie si materialul/panza pe care vom pune uneltele.
Aceasta panza care se pune pe altar protejeaza impotriva lumanarilor, ca ceara sa nu distruga mobilierul, deasemenea impotriva lichidelor care s-ar putea varsa pe masa, sau al prafului de la arderea tamaiei. Materialul este din bumbac sau orice alt tip, deobicei are imprimata pentagrama, dar poate sa contina orice imprimeu sau chiar nimic, intr-o culoare.
Un altar poate contine ce vrei tu. E al tau. Poti pune pe el ce ti-i se potriveste tie cel mai bine. Nu exista reguli pentru ce si cum. Fi creativ, lasa inima sa-ti vorbeasca. Altarele pot fi decorate si in functie de anotimpuri si la sarbatorirea Sabaturilor.
Altar decorat de Yule.
O tema populara este cea a altarului ancestral care contine fotografii, cenusa sau alte obiecte de familie din partea membrilor familiei care au decedat. Altii au un altar dedicat naturii pe care aseaza pietre speciale, scoici mai interesante, bucati de lemn de o forma neobisnuita. daca aveti copii este foarte bine sa-i lasati si pe ei sa tina unul in camera lor, pe care sa il aranjeze cum doresc ei si pe care sa il curete si reorganizeze regulat.
In mare, altarul wiccan va contine uneltele mestesugului, desi nu trebuie sa le contina pe toate. Trebuie sa fie functionabil, nu doar decorativ, aranjat pentru a-ti atinge golul.
Avem aici exemple de obiecte si unelte pe care unii wiccani din diferite traditii pun pe altar:
- simboluri ale celor patru elemente clasice (aerul, apa, focul, pamantul), deobicei aliniate cu punctele cardinale. Un vas cu pamant sau nisip asezat in nord reprezentand pamantul, tamaie in est reprezentand aerul, o lumanare sau o bucata de carbune in sud pentru foc si un vas cu apa in vest reprezentand apa.
- lumanari. Puteti adauga o lumanare care sa reprezinte Zeita (ex. lumanare verde) si una care sa reprezinte Zeul (ex. lumanare rosie) daca traditia urmata de tine o cere, sau puteti folosi lumanari care reprezinta cele patru directii, iar apoi avem lumanarile cerute in unele vraji.
- statui pentru Zeita si pentru Zeu. Pentru Zeita o statuie care sa reprezinte o femeie care ti-a atras atentia, sau chiar Zeita insasi (Diana, Artemis, Hecate, Nix, Afrodita, Brigita, Fortuna, Freya, Gaia, Isis, Rhiannon, etc. depinzand de traditia pe care o urmezi si care ti-e tie mai apropiata). Zeita poate fi reprezentata si de o statuie reprezentand vaca. Pentru Zeu (daca il sarbatoresti) la fel o statuie care iti atarge atentia, o statuie anume a Zeului sarbatorit de tine (din paganism, de la celti, de la egipteni, de la hindusi: ex. Anubis, Cernunnos, Dagda, Eros, Ganesh, Horus, Krishna, Odin, Ra, etc) sau o statuie reprezentand un taur sau un cerb sau un berbec/tap, etc
- cutitul neascutit (athame).
- bagheta, deasemenea folosita pentru a directiona energia
- cartea umbrelor si instrumentul de scris.
Un mic detaliu, este de preferat amplasarea altarului in nord, iar daca nu stiti care e nordul folositi o busola.
Un exemplu comun de asezare a altarului este de a-l divide in doua parti: partea stanga si partea dreapta. Partea stanga dedicata Zeitei, unde se pun uneltele feminine, asociate cu pamantul si apa, iar partea dreapta dedicata Zeului, cu uneltele masculine, asociate cu aerul si focul.
Partea stanga (Zeita)
|
Partea dreapta (Zeul)
|
lumanare
care sa reprezinte Zeita (alba sau argintie)
statuie
care sa reprezinte Zeita
cupa
cu vin (pentru ritualuri)
vas
cu apa
cazanul
pentaclul
clopotul
cristale
sau pietre
vas
pentru libatii pentru prajituri si bere (ale) in dansuri si celebrari
|
lumanare care sa
reprezinte Zeul (galbena sau aurie)
statuie care sa
reprezinte Zeul
bagheta
cadelnita cu
tamaie
vas cu sare
cutitul
neascutit (athame)
cutitul pentru
taiat (boline)
bricheta/chibrite
|
Uleiurile, ierburile (plantele) si alte lumanari pot fi plasate oriunde va este convenabil.
Un alt exemplu comun de asezare a altarului este axat pe elemente si uneltele asociate cu acestea si a punctelor cardinale.
NORD (Pamant)
Pentacul, vasul cu sare, pietre, plante,
flori, lumanare verde, prajituri, ofrande
*lumanare galbena-WTB
|
||
VEST (Apa)
Vasul cu apa, scoica de mare, cupa cu vin,
lumanare albastra, cazanul
*lumanare verde-WTB
|
Zeita si Zeul (statuie/lumanare)
Cartea Umbrelor
|
EST (Aer)
Tamaie, pene, clopot, bagheta, lumanare
galbena
*lumanare albastra-WTB
|
SUD (Foc)
Lumanare rosie, cutitul neascutit (athame),
cutitul de taiat (boline), uleiuri
*lumanare rosie-WTB
|
*WTB - Wicca Traditionala Britanica (Gerderiana, Alexandriana, etc)
Nu uitati, nu exista o regula anume cum un altar trebuie sa arate. Totul depinde de tine, sa arate asa cum vrei tu, sa simti tu cum il vrei. Nu trebuie copiat de la altii. Sa aiba o insemnatate pentru tine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu