luni, 28 ianuarie 2013

Imbolc

                                                                           

   Sarbatorit de unii incepind cu miezul noptii din 29 ianuarie,  pina in 3 februarie , este o sarbatoare in care este celebrata (dupa traditia celta) zeita Brigid, zeita a focului, protectoare a fierarilor, vindecatorilora poetilor si a casei.

Supranumita si ``Mireasa`` pentru ca ocupa pozitia virginei din simbolul Triplei Zeite, ce poate fi simtita ca o forma complexa de energie feminina, ce-si modifica intensitatea in cursul intregului an, conform succesiunii anotimpurilor. La inceputul anului este mai mult o promisiune a ceea ce asteptam dupa frigul iernii, caldura, lumina, stralucire, in comparatie cu ce vom sarbatori de Beltane in luna mai de ex.
   Probabil, se mai numeste ``Mireasa`` pentru ca reprezinta si prima reunire a energiei masculine, (soarele care creste in prezenta sa zilnica pe cer), si energia feminina, mereu prezenta, care se combina pentru a creea un impuls vibrant si creativ care ne indeamna la actiune.
  
De aceea Imbolc este un moment potrivit pentru a reaprinde sau porni cautarea spirituala a drumului de urmat, a inceputurilor in general.  De exemplu, Imbolc este o sarbatoare potrivita pentru ritualuri de initiere in cadrul unui coven, sau auto-dedicare (in cazul solitarilor), ritualurilor pentru dragoste, sau pentru `bine` in casa.
   Multi pagani aleg sa inceapa Sabatul cu altarul pregatit pentru celebrarea zeitei Brigid.
   Traditional, culorile de rosu si alb sunt asociate cu Brigid. Albul este culoarea paturii de zapada ce acopera inca trupul Zeitei Mama (pamintul), protejind si hranind germenii noului proces de creatie ce va cuprinde intregul pamint in curind, iar rosul este asociat cu Soarele ce-si face tot mai mult simtita prezenta. In alte traditii, rosul este conectat cu singele vietii noi, ce-si asteapta momentul sa porneasca intr-un nou ciclu.
   Brigid mai este legata de culoarea verde, atit din cauza mantiei verde ce o poarta, cit si și pentru viața în creștere de sub pământ.
   Decorul altarului trebuie să reflecte tema Sabatului.
   De exemplu, puteti pune pe altar o tesatura alba, apoi aduceti o pata de culoare cu un material de culoare rosie plasat  decorativ peste alb, si puneti in sfesnice luminari verzi. Deoarece Imbolc este un vestitor al primăverii, orice alte plante care simbolizează noul in crestere, sunt adecvate.Adaugati flori de primavara, cum ar fi Forsythia, Crocus, narcisele, ghiocei.
Crucea celtica
  Luați în considerare adăugarea unei cruci celtice, sau orice alt element de impletitura celtica.  Se mai pot adauga cazane sau potire - Brigid este adesea conectata cu fântâni și izvoare sacre. O nicovală mică sau ciocan - Brigid este protectoarea fierarilor. Mai puteti plasa si o papusa ce reprezinta zeita Brigid (confectionata)  și un wand priapic sau/si figurine de animale (vaci, oi, lebede etc), un manunchi cu ierburi (plante medicinale) sau un cazan in care aprindeti un foc.
Papusa zeitei Brigid
Cum confectionati o papusa a zeitei ? Simplu, in mod traditional ea se confectioneaza din spice de griu sau ovaz, dar o puteti realiza si din panuse de porumb, pe care le umeziti in prealabil citeva ore in apa. pentru a le face maleabile, apoi urmati urmati pasii ilustrati in fotografii. Pentru a rigidiza papusa puteti folosi diverse solutii de lipit, ca si fire sau panglici ce au si efect decorativ. Unii merg cu decoratul papusii mai departe, punind fire textile in loc de par, sau chiar ìmbracind `papusa cu un sortulet peste niste haine,adaugind chiar si un sirag de margele si coronita impletita pe cap. 
   Un aspect pe care multi oameni il pretuiesc, este faptul ca in Wicca zeitatile nu sunt niste entitati aflate la distanta, ele sunt, se gasesc in jurul nostru, sunt alaturi de noi. 
  Astfel, pentru a arata ospitalitate zeitei, puteti sa-i confectionati un patut (dintr-o cutie sau un cosulet), in care puneti o saltea din material textil, din care puteti face si o patura mica sa acoperiti papusa si o pernita.
  Ziua plasati papusa de exemplu, pe altar, iar noaptea o culcati in patut in mina ei puneti un wand priapic, si plasati tot ansamblul linga o sursa de foc (semineu, cuptorul din bucatarie) locuri in care se va simti foarte bine.
 
   Aveti grija si puneti in asa fel ansamblul incit sa nu existe pericolul de a se aprinde de la sursa de caldura.
   Puteti pune una-doua luminari aprinse linga ea ( in vase cu nisip), daca doriti sa meditati alaturi de ea.

   In cursul ritualului de Imbolc inchinati zeitei o cupa cu lapte si prajiturele uscate sau biscuiti.
 


                                  Imbolc Fericit 

Niciun comentariu: