joi, 10 ianuarie 2013

Sarbatorile Wiccane

Ca orice religie si Wicca are sarbatori. Ele sunt de doua tipuri:
* Sabaturile - cele opt sarbatori care serbeaza influenta Soarelui asupra Pamantului - ciclul cresterii sezoniere. (sarbatori solare)
* Esbaturile (Esbats) - celebreaza fazele lunii, in special Luna Plina. (sarbatori lunare)



Anul wiccan ca cel pagan in general se deruleaza intre 31 octombrie si 30 octombrie si poarta numele de 'Roata Anului' (Wheel of the Year). Iata cele opt sabaturi:


SAMHAIN care se traduce 'sfarsitul verii', reprezinta inceputul anului si al sabaturilor. Deobicei este sarbatorit pe 31 octombrie sau pe 1 noiembrie in unele traditii. Este un interval magic, legile timpului si spatiului sunt suspendate temporar si valul dintre lumi este ridicat. Comunicarea cu rudele plecate dintre noi este usoara in special in aceasta noapte. In mare, Samhain simbolizeaza renasterea prin moarte.


IMBOLC este sarbatorit incepand cu apusul soarelui pe 1 februarie si continua de-a lungul zilei de 2 februarie. Imbolc inseamna 'in pantecele Zeitei' reprezentand semintele din pantecele ei, fiind aproape primavara, semintele simbolizand inceputul. Perioada care se intinde de la aceasta zi pana la 21 martie este considerata sezonul de pregatire pentru dezvoltare, progres, spor, reinnoire si renastere. Imbolc simbolizeaza puritate, dezvoltare si progres, reuniunea Zeitei cu Zeul, fertilitate, lasarea in urma a vechiului facand loc noului.


BELTANE este sarbatorit la data de 1 mai, sau chiar pe 30 aprilie de catre altii. Unul din cele opt sabate solare, are incorporat traditii galice, dar fiind mai aproape de festivalul germanic al primei zile din mai (May Day Festival) concentrandu-se pe fertilitate, unul din ritualuri fiind dansul in jurul Stalpului lunii mai (May Pole), simbol falic. Beltane se traduce 'focul lui Bel', Belinos reprezentand unul din numele atribuite Zeului Soare, a carui incoronare se sarbatoreste.

LUGHNASADH/LAMMAS celebrat la data de 31 iulie - 1 august reprezinta prima recolta a anului si realizarea faptului ca zilele verii in curand se vor sfarsii. Ca tarducere inseamna 'jocurile funerare ale lui Lugh' (pronuntat Lu) referindu-se la Zeul Soare. Odata cu toamna Zeul Soare Celtic inainteaza in varsta, imbatraneste. Simbolic, isi pierde din puteri, soarele rasarind mai departe in Sud, iar noptile devin mai lungi.

YULE este solstitiul de iarna, a carui data variaza intre 20 decembrie si 23 decembrie depinzand de calendarul gregorian. Cunoscut si sub numele de Solstitiul Noptii sau cea mai lunga noapte a anului, este sarbatorita cu multa voiosie renasterea soarelui. In aceasta noapte, stramosii sarbatoreau renasterea Zeului Soare, Regele Stejarului (Oak King), Datatorul de Viata care va incalzi Pamantul inghetat, iar zilele vor deveni mai lungi. Se aprind focuri de tabara (Bonfires) in campuri. Busteanul (Yule log), conform traditiei, trebuie sa fie taiat/recoltat de pe terenul/prorpietatea gospodarului sau oferit ca si cadou acestuia, dar niciodata cumparat, si sa fie frasin. Acesta reprezinta copacul sacru al teutonilor, purtand numele de Ygdrassil. Simbolisme: renasterea soarelui, cea mai lunga noapte a anului, solstitiul iernii, introspectie, planuri de viitor. Simboluri: busteanul (Yule log), sau unul mai mic cu 3 lumanari atasate, cunune/ghirlande vesnic verzi, vasc, etc.

OSTARA, 21 martie, sabatul cand tanarul Zeu Soare celebreaza casatoria sacra cu Zeita Mama (Feciara - Maiden) care va concepe. Este o perioada pentru fertilitate, prosperitate, animale nou-nascute. Este momentul oportun pentru inceperea Gradinii cu plante magice (Magickal Herb Garden).

LITHA/MIDSUMMER este solstitiul de vara, 21 iunie. In aceasta zi, cea mai lunga din an, lumina si viata sunt abundente. Mijlocul verii este momentul in care Zeul Soare a atins momentul in care puterea sa este maxima. Asezat pe tronul vesnic verde, el este deasemenea stapanul padurilor, chipul sau il vedem deseori in arhitectura bisericilor, purtand straie rustice, catodata cu coarne si copite. Aceasta zi este deasemenea importanta pentru adeptii traditiei/credintei in Zane (Faerie Tradition/ Faerie Faith).

MABON, a doua recolta a anului -21 septembrie- este echinoctiul de toamna. Druizii celebreaza Omul Verde (The Green Man), Zeul Padurilor. Wiccanii sarbatoresc momentul de trecere al Zeitei din stadiul de Mamala stadiul de Batrana Inteleapta (Crone), precum si consortul ei Zeul, pregatindu-se pentru moarte si apoi renastere. Este timpul terminarii tuturor treburilor nerezolvate, intrand intr-o perioada de relaxare si reflectie. Aceste sabat este considerat o vreme a misterelor, este timpul onorarii zeitatilor antice si Lumea Spiritelor. O vreme a echilibrului, timp in care ne ocupam de familie, gradina, gospodarie, un timp de relaxare si savurare a rezultatelor personale si profesionale.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte frumos imi place la nebunie cu cat citesc cu atat pare si mai interesanta aceasta religie :X

Unknown spunea...

Copilul meu este născut pe 21 iunie