duminică, 13 ianuarie 2013

Uneltele mestesugului

     In religia neopagana Wicca, in practicarea ritualurilor, sunt folosite o serie de unelte. Acestea difera de la o traditie la alta, unele traditii le folosesc pe toate, altele folosesc si alte unelte fata de cele principale. Aceste unelte pot fi cumparate (din pacate la noi in tara deocamdata nu se gasesc magazine de specialitate, dar pot fi cumparate online), pot fi facute de mana practicantului sau pot fi gasite in natura.
     Uneltele sunt folosite pentru directionarea energiei, pentru amplificarea energiei si pentru onorarea Zeitatilor. Nu va asteptati ca acestea sa creeze magia.

**NU UNELTELE CONTIN MAGIA, CI TU!**

   
 Odata detinute aceste unelte, se vor folosi pe un altar sau in cercul magic. Inainte de utilizarea uneltelor, acestea trebuie consacrate, binecuvantate si daca au fost obtinute din natura, se va multumi naturii. Un exemplu de consacrare a uneltelor (fiecare in parte): se stropesc cu sare si cu apa, se trec prin fumul tamaii si se vor spune cateva cuvinte (un ritual la alegere, care ti-i se potriveste tie, uneltelor si tipului de Wicca pe care il urmezi).


     In mare, uneltele de baza sunt urmatoarele:


  • cutitul neascutit cu doua taisuri si maner negru (Athame) - este folosit pentru trasarea cercului sacru directionand energia, controlarea spiritelor si alte scopuri, dar niciodata pentru a obtine sange! De cele mai multe ori acesta contine inscriptii pe maner in alfabetul teban (sec. XVI) - a nu se confunda cu runele. 


  • bagheta (Wand) - in unele traditii bagheta reprezinta simbolic aerul, iar in altele, focul. Se foloseste pentru invocarea unor spirite care nu se pot invoca cu cutitul cu maner negru, de exemplu, pentru invocarea elementalilor, care se tem de fier si otel. Bagheta este un exemplu de  unealta care poate fi obtinuta din natura deoarece aceasta poate fi confectionata din nuiele, o nuia de alun de exemplu. Poate fi confectionata din lemn, metal, piatra, si decorate de cele mai multe ori cu cristale si pietre semi pretioase. 



  • amuleta/pentaclul (the Pentacle) - simbolizeaza pamantul. Poate fi confectionat din lemn, metal, ceara, etc. si contine pentagrama, steaua cu cinci colturi, de cele mai multe ori fiind interpretata gresit. In ritualuri este folosit pentru a invoca elementul pamantului. Folosit pentru consacrarea uneltelor in ritualuri, deasemenea si pentru protectie. 



  • cupa (Chalice/Cup) - simbolizeaza elementul apei in ritualuri. Multi Wiccani considera cupa defapt un simbol al Zeitei si nu o unealta, in particular reprezentand pantecele ei. Este utilizata si  pentru a pastra vinul, apa, laptele si alte lichide ritualice. 

  • matura (Broom/Besom) - contrar credintei cum ca matura era folosita ca mijloc de transport pentru vrajitoare, aceasta este folosita defapt pentru a curata locul unde va avea loc ritualul, pentru a-l curata de energii negative si folosita deasemenea in ceremonia uniunii (nunta - eng. 'handfasting') Poate fi de diferite marimi: mai mare pentru a matura podeaua sau un spatiu mai larg sau mai mica pentru 'maturarea' altarului. 
  • cazanul (Cauldron) - folosit pentru prepararea unor mixturi, uleiuri, suport de lumanare, prepararea solutiei (apa si sare) pentru purificare, etc. Deobicei este confectionat din fonta, pozitionat pe trei picioare, iar marimile difera. 
  • cutit mai mic cu maner alb si lama curbata (Boline) - este utilizat intr-un mod mai practic, pentru cultivarea si taierea ierburilor, inscriptionarea lumanarilor cu simboluri si sigilii, taierea corzii in ritualuri. 
  • cadelnita si tamaia (Censer and Incense) - reprezinta elementul focului, respectiv sudul. De preferat umpleti cadelnita cu sare de mare, ajuta ca aceasta cadelnita sa nu devina prea fierbinte. De obicei se arde tamaie dar si alte betigase parfumate conform atributiunilor si corespondentelor acestora. Se foloseste de adesemenea si in unele ritualuri care cer arderea hartiei.
  • clopotul (Bell) - este utilizat pentru producerea unei bune dispozitii in concordanta cu ritualul si deasemenea pentru invocarea Zeitei in ritual. Sau pentru alungarea spiritelor rele.
  • Cartea Umbrelor (Book of Shadows) - un element foarte important in Wicca. Un Jurnal in care se vor trece toate aspectele si intamplarile asociate cu acest drum, calea pe care o urmam. Se trec ritualuri, vraji, ganduri, vise, inspiratii, orice informatii folositoare si legate de calea spirituala, astrologie, ierburi, asocieri, elemente, metode de divinatie, etc. Cartea Umbrelor poate fi un simplu caiet (spiralat sau nu), jurnale decorate, facuta de mana, orice te atrage, desemenea poate fi tinuta pe calculator ca fisier.

  • mortarul si pistilul (Mortar and Pestle) - folosit pentru zdrobirea, macinarea, maruntirea plantelor pentru uleiuri si alte mixturi.

  • lumanari - multe multe lumanari, de toate culorile, acestea sunt folosite in toate ritualurile. Diferite culori au insa diferite asocieri, pe care le vom discuta intr-un alt post.

     Cam acestea sunt in mare cele mai importante unelte, iar depinzand de traditie, de calea urmata, de tipul de Wicca, exista si altele.

     Tineti minte inca o data: NU UNELTELE CONTIN MAGIA, CI TU!

4 comentarii:

Anonim spunea...

Pretty! This has been an incredibly wonderful post.
Thank you for supplying these details.

my weblog vps with pre-installed xrumer

Anonim spunea...

Este uimitor....as vrea sa gasesc un sabat dar aunt pe cont propriu. De mica,in vise vad secvente ccare devin realitate dupa un anumit timp. La inceput eram speriata pana cand am mai crescut putin si am descoperit toate lucrurile legate de wicca. Am incercat sa vorbesc cu parintii mei dar nu ma cred. Am 15 ani si ma cheama Bianca. Sunt din Galati. Fb meu: Flori Bianka. Daca vede cineva asta,va rog mult contactati-ma. Mi-ar face o deosebita placere sa aflu mai multe. Mereu am simtit ca e ceva mai...anormal in legatura cu mine. Si tot ce mi se intampla regasesc citind despre Wicca.

Anonim spunea...

Buna! Cum pot gasi un profesor?

Madcat spunea...

Nu cred ca exista profesor care sa predea Wicca. Un indrumator mai curand.Se mai numesc mentori sau tutori (plecand de la faptul ca te sprijina si indruma pe parcursul activitatii in Wicca) Si ca sa respund si unei alte intrebari, wiccanii nu traiesc asociati in triburi, ci in comunitati fiind centrati in general unui singur coven. Nu la noi in tara din cate cunosc eu. Revenind insa la mentori, trebuie sa atrag atentia la alegerea unui astfel de mentor - trebuie sa aveti mare grija cui incredintati acest rol, fiind un rol important in formarea Dvs. ca om. In principiu trebuie sa-l intrebati sau sa observati in cursul discutiei purtate cu el despre etica in practicarea magiei, sau daca persoana respectiva dovedeste ca ar avea niste principii morale pe care le pretuieste. Daca nu dovedeste asa ceva, omul respectiv este departe de Wicca, probabil face parte din marea categorie a paganilor, dar nu este si nu poate fi considerat wiccan. Din pacate am intilnit astfel de persoane (in Romania) asa ca recomand multa atentie. Blessed Be