vineri, 4 ianuarie 2013

Ce este Wicca?



     WICCA sau religia 'vrajitoarelor' a fost pentru mult timp ascunsa intr-un mare mister, ferita de publicitate. Orice doritor sa invete 'Craft-ul' ( Mestesugul) trebuia sa se multumeasca cu firimituri de informatii preluate din diverse carti sau articole, etc.

     WICCA provine din cuvantul Anglo-Saxon "wicce" (a indoi, a modela natura dupa placul cuiva) si se refera la posibilitatea practicantului de a utliza magia, in anumite conditii, bineinteles  . Este cunoscuta si sub numele de practica populara, magie a poporului. Este o religie pagana contemporana cu radacini spirituale in primele expresii de venerare a naturii. 

     Wiccanii nu ofera  detalii despre Mestesug pentru ca nu sunt in cautarea unor noi membri, nu fac prozelitism.  In ciuda acestui fapt, in tarile  unde religia este recunoscuta, numarul practicantilor este in continua crestere. situatia fiind privit cu insatisfactie de structurile religioase traditionale. 
     Multe persoane cauta o religie personala, in care este venerata realitatea, atat cea fizica, cat si cea spirituala, in care acordul propriei persoane (fizic si spiritual) cu divinitatea este realizat si cu ajutorul magiei   ( magia ceremoniala utilizata in special in cadrul religiei), Mestesugul cuprinzind si acest aspect.
    Stiu, vor spune unii, ca facem ce facem si tot aducem vorba de magie. Aici m-am referit la ceremonial, care sa stiti ca este studiat chiar si in intitutele teologice de pilda. Nu cred ca exista religie care sa nu faca apel la magie. E adevarat, wiccanii nu transforma apa in vin, si nici corpul nimanui in pasca, asta ca sa nu pomenim si de alte acte magice (necromantie- in religia crestina).. De altfel, nu toti wiccanii practica Mestesugul, dar pentru preoti sau marii preoti este absolut necesara cunoasterea Craft-ului. Mai multe despre magie, putin mai tarziu insa.



    Wicca este tocmai o astfel de religie, centrata in jurul valorii de respect, de veneratie pentru natura, aceasta fiind de fapt Zeita (the Goddess) si Zeul Incornorat (the God), .reprezentind aspectele feminin si masculin existente in Natura, fara de care procesul de Creatie nu este posibil. Zeita este asociata cu Marea Mama (Pamintul), si cu Luna, iar Zeul , cu Soarele, cu natura, sălbăticia, sexualitatea, vânătoarea si ciclul vietii. Alteori Zeul este văzut ca Omul Verde, o figură foarte răspândită în arta si arhitectura europeană. În această ipostază este deseori asociat cu natura. Este văzut si ca Zeul Soare, mai ales cu ocazia sărbătorii solstitiului de vară. Într-o altă acceptiune, Zeul apare ca Regele Stejar, care e domnul primăverii si al verii, iar apoi ca Regele Laur, domnul toamnei si al iernii. Zeita apare de obicei sub forma Zeitei Intreite, luând succesiv forma Fecioarei, a Mamei si a Bătrânei,fiind asociată cu puritatea, fertilitatea, respectiv întelepciunea. Deseori, cele trei forme sunt puse în corespondentă cu fazele Lunii, iar Zeita este văzută astfel ca o divinitate a Lunii.

Zeul in padure
Tripla Zeita

    Avand radacinile sale adanc infipte in zorii civilizatiei umane, acceptarea (ca fiind reala) a magiei si misterului Naturii, au facut-o sa aiba un farmec particular. Pana recent, lipsa informatiilor despre Wicca precum si a exclusivitatii sale aparente, au provocat multe dezamagiri pentru cei interesati, si interpretari gresite ale actiunilor si activitatilor wiccanilor de catre publicul larg.
     Wicca este o religie a bucuriei, a pacii si dragostei, izvorata din stransa legatura existenta intre noi, oamenii, si Natura; este o comuniune intre noi si Zeite sau Zei, intre noi si energiile universale care au creat Totul. Este o experienta personala, o pozitiva si permanenta celebrare a Vietii.
    Codul etic al wiccanilor este cuprins in The Wiccan Rede :`an harm it none, do what ye will, in traducere din engleza veche insemnind `Daca pe nimeni nu raneste, fa cum inima-ti pofteste.` Este un apel imperios adresat responsabilitatii fiecarui individ de a nu aduce atingere nimanui, de a nu face rau altora si lui insusi. Un alt element al Codului etic este Legea Triplei Reintoarceri, dupa care, orice faptă bună sau rea se va întoarce persoanei care a facut-o cu o putere de trei ori mai mare. Aceste reguli au fost introduse de Gerald Gardner cind a pus baza cultului Wicca.

Wiccan Rede

    Unii wiccani urmeaza si calea virtutilor mentionate de Doreen Valiente în Charge of the Goddess. Acestea sunt veselia, respectul, onoarea, modestia, puterea, frumusetea și compasiunea. Valiente ordonează aceste virtuti în perechi complementare, reflectând astfel dualismul frecvent întâlnit în cultul wiccan. In unele traditii mai vechi se respectă si un set de 161 Legi wiccane, denumite si Legile Mestesugului (în engleză în original Craft Laws) sau Ardanes. Valiente, una dintre primele Mari Preotese din traditia gardneriană, a comentat că aceste legi au fost cel mai probabil inventate de Gerald Gardner însusi în limbaj arhaic, ca urmare a conflictelor interne în coven-ul său din Bricket Wood, pe care dorea sa le reglementeze in felul acesta.
    Wiccanii nu cunosc notiunea de rau absolut sau de bine absolut, cum sunt iadul sau raiul. Din cauza asta, nu avem cum sa-l veneram pe Satan care nu este altceva decit o creatie crestina, de care ei aveau nevoie. De altfel, voi mai relua acest subiect putin mai tirziu, incercind sa va prezint cum a aparut acest caracter crestin, si care era intelesul sau.
    Problemele ecologice sunt de o importanta majora pentru wiccani, iar pentru asta au capatat reputatia de a fi grijulii fata de natura, dorind sa protejeze mediul. Wicca este o religie a naturii, iar practicantii vad Zeita in toate, o onoreaza in toate, traind in armonie cu natura.
     
     Deci punctele importante in Wicca:
  • adorarea Zeitei si a Zeului
  • venerarea Pamantului, a Naturii si a tuturor creaturilor vii
  • acceptarea magiei
  • acceptarea Reincarnarii
  • traiesc pe pincipiul Legii Intreite, care sustine ca orice rau sau bine decizi sa faci, ti-i se va intoarce intreit, si dupa zicala 'De' pe nimeni nu raneste, fa cum inima-ti pofteste' (An' Ye Harm None Do What Ye Will)
  • observare ritualica a fenomenelor astrologice si agriculturale
  • lipsa de prozelitism, neincercand sa faca pe cineva sa renunte la religia lor pentru a l-i se alatura
     Este adesea asociata cu ocultismul, neopagansimul si vrajitoria. Este deasemenea cunoscuta si sub numele de 'Lucrarea celor Intelepti' (Craft of the Wise). Este o religie panenteistica. A nu se confunda cu panteismul. Panenteismul recunoaste Divinitatea nu ca fiind egala cu pamantul, ci toate lucrurile exista in Divinitate, facind parte din Divinitate..
     Wiccanii in general se grupeaza in covenuri. Fiecare coven urmeaza o anumita traditie, sau, in cazul infiintarii unui coven, isi stabileste propria traditie, si sunt conduse de o Marea Preoteasa si un Mare Preot, cit si de un Consiliu al Inteleptilor (nu neaparat cei  mai in virsta practicanti). Am gasit in unele locuri ca  adunarea wiccanilor ar fi condusa de un Witchlord sau un Warlock. Nimic mai fals; in cazul termenului de `warlock` de ex. pot sa va spun ca vine din engleza veche si inseamna `cel ce si-a tradat juramintul`. E vorba deci, de un membru al unei comunitati de pagani, care si-a incalcat juramintul facut in fata comunitatii cind a fost primit ca initiat,  judecat si condamnat de Consiliul Inteleptilor. Practic, era exclus din sinul comunitatii, asta in anumite cazuri, echivalind chiar si cu moartea. In ceea ce priveste termenul de `witchlord`, este un termen modern preluat din jocurile pe calculator.
    Templul wiccanilor se gaseste in locuri cu o puternica incarcatura magica, la sinul Zeitei Mama. O poiana la marginea padurii, sau in mijlocul ei, pot fi locuri foarte bune. Ca regula generala, wiccanii isi tin ritualurile in plina  natura

Coven in timpul unui ritual

     Traditiile de baza existente in prezent ar fi:

Gerald B. Gardner
  • Wicca traditionala, ale carei baze au fost puse de Gerald Gardner, dupa abolirea in Marea Britanie a legii impotriva vrajitoriei, numita s traditia gardneriana, dar si cea alexandriana de ex.
  • Wicca eclectica - sunt acceptate un conglomerat de traditii, de ex. aici sunt acceptati si solitarii
  • Wicca Faerie - in care se venereaza elfii, zinele, spiridusii, piticii, care sunt vazuti ca apartinind naturii, alaturi de noi, oamenii
  • Wicca Reclaiming - in care practicantii se concentreaza pe activismul critic al societatilor contemporane
  • Wicca Crestina - mai putin raspindita, credinta in care este venerata Fecioara Maria ca Zeita Mama

     Cele spuse mai inainte poate nu v-au lamurit inca, asa ca pentru a intelege mai bine ce este Wicca, va invitam sa aruncam o privire in adancul veacurilor apuse, catre zorii civilizatiei umane, unde se gaseste izvorul a ceea ce se numeste astazi Wicca.

Altar wiccan
      Trebuie sa stiti ca toate traditiile Wicca de azi (si nu numai Wicca), au ca origine comuna Samanismul.

13 comentarii:

Anonim spunea...

A incercat vreun barbat sau zeu sa o violeze pe Hera ? Nu ca ii e frica ? Ii transforma in animale : porci ! Si este o vraja ireversibila ! Ce ar fi daca ar exista Hera si ar sti ce le fac barbatii la femei ? Ce ar fi daca femeile ar spune in gand Hera uite ce mi-a facut ala ? Cu lux de amanunte ! Si ar adauga ca i-ar face si ei adica Herei la fel ? Si daca Hera ar exista si ar auzi asa ceva ce s-ar intampla ? Ca e si sensibila si feminista si are si putere si l-a caftit pe Zeus pe unde l-a prins de se schimba ala in animal numai sa nu-l vada Hera ! Daca Zeus era prea tandru cu Hera o lua pentru ca ascundea el ceva - adica o relatie ilicita ! Daca ii facea cadouri prea scumpe era suspect si i-ar o lua ! Daca nu se interesa de ea i-ar o lua ca iubea pe altcineva ! Oricum o lua ! Si umbla Zeus doar cu ochii umflati ! Ii era frica doar de Hera ! Ca o lua ! Avea si vanatai pe picioare ca il batea Hera ! Hera nu era dusa la Biserica si nu stia ce este aia pacat sau umilinta nici sa-i porunceasca un barbat ! Asa ca Zeus o lua ! Ideea e ca mai erau caftiti barbatii si de Isis care vedea tot si toate palmele incasate de femei le incasa ea si se razbuna ! Era o zeita reparatorie si a dreptatii ! Aia o incasau ! Daca nu o incasa de la Hera o incasa de la Isis ! Mai erau si alte zeite care ii ciocaneau pe barbati : Atena, Demetra, Kali, Inanna s.a. Ce viata superba pentru femei ! Si alea nu trebuiau sa faca nimic decat sa se adreseze in gand unei zeite si sa-i descrie ce i-a facut sotul ! Daca ala batea si copilul tot o lua ! Ca Isis avea un copil pe Horus si era si mama si femeie ! Daca un barbat lovea un copil lovea copilul lui Isis adica pe Horus si o lua de la Isis ca aia iubea copii si se razbuna pe ala ca nu suporta aceasta magarie sa dai intr-un copil ! Daca barbatul respecta femeia si copilul zeitele il inviau si din morti si il scapau si de ciuma si de lepra ! Ii dadeau si bani si animale de casa si case si il fereau si de hoti ! Casa lui nu lua foc chiar daca ploua cu fulgere si nu era paratraznet si casele din jur ardeau de la traznet ! Asa ca iubiti femeile si tratati-le ca pe niste zeite ca nu se stie daca zeitele exista sau nu ! Si alea sunt sensibile si feministe si au putere ! Daca femeia spune in gand Isis m-a batut ala ala a pus-o ! Nu trebuie sa stie egipteana veche si nici sa aprinda vreo lumanare sau sa taie o oaie si nici sa treaca de la crestinism la paganism ci doar sa emite un gand in limba pe care o cunoaste si sa descrie ce i-a facut ala ! Cheia este numele zeitei in limba ta : Isis ! Si descrierea traumei ! Atat ! In rest e distractia zeitei ! Sau a altor zeite ! Iubiti femeile si copii ei sunt sacri pentru voi ! Femeile sa-si iubeasca sotii ei sunt sacri pentru ele ! Ideea este sa se iubeasca sa se ajute si sa se respecte ! Sa aiba grija de copii si de animale ca si alea sunt ocrotite de zei si zeite : in special pisici ! Mai sunt si alte animale ocrotite de zei : barbatii ! Sa fiti iubiti !

Anonim spunea...

sunt practicant wicca de un an si 2 luni si ceea ce ma enerveaza cel mai mlt este ca religiile se razboiesc intre ele .Acum pe bune fiecare are credintele lui nu trebuie sa ne legam de cei care nu au aceeasi credinta ca noi. Dar in romania niciodata nu va fi asa cum imi dresc eu pentruca pentru majoritatea oamenilor ceea ce nu este crestinism este satanism toti crestinii zic asta si nu e in tocmai corect

Anonim spunea...

Cam unde ai putea sa gasesti un trib wicca?

Anonim spunea...

Stie cineva cum poti deveni wiccan si unde gasesti un trib wiccan?

Anonim spunea...

Nu cred ca o să primesti un răspuns satisfăcător pe cât iti dorești .

Unknown spunea...

Wiccan devii învățând, meditând și practicând cel puțin un an. Cât despre coven, nu știu să-ți zic cum găsești, nici eu nu am găsit la mine în oraș

Anonim spunea...

Exista multi practicanti de wicca in romania, im cazul meu multi din prietenii mei, eu personal am ramas socat cand am aflat ca o mare marte din ei se ocupa cu asa ceva. E greu pana afli care e care.

Anonim spunea...

Cine este wiccan / ar dori sa devina wiccan , si este din bucuresti? Sti/Stie cineva , daca exista o varsta minima? Eu nu cred , nu sunt asa mare , dar am studiat religia de cativa ani si stiu ceea ce vreau

Unknown spunea...

Vreau sa intru

Rsp spunea...

Cu scuzele de rigoare esti feminista
Ceea ce face ca o convietuire sa fie acceptabila din ambele parti se numeste RESPECT RECIPROC nu cafteala din partea cuiva . Daca nu este respect reciproc e mai bine sa nu fie nimic si fiecare sa-si vada de drumul sau.

Rsp spunea...

Cu scuzele de rigoare esti feminista
Ceea ce face ca o convietuire sa fie acceptabila din ambele parti se numeste RESPECT RECIPROC nu cafteala din partea cuiva . Daca nu este respect reciproc e mai bine sa nu fie nimic si fiecare sa-si vada de drumul sau.

N. D. Straynger spunea...

Circe transforma barbatii in porci, nu Hera. Hera era inselata de barbat si in loc sa se razbune pe nesimtit pedepsea amantele. Hera sucks. Get your facts straight.

Anonim spunea...

As vrea sa devin wicca dar îs creștin ortodox , deasemenea mama îmi baga pe gat creștinismul ceea ce nu îmi place